Floor| Borstvoeding?!

Mijn borstvoedingverhaal.

Tijdens je zwangerschap komt de vraag wat voor voeding je gaat geven. Borst of fles voeding. Nu zag ik mijzelf niet als het type wat borstvoeding ging geven, maar na overleg met Tom besloten we dat ik het in ieder geval ging proberen. Als ik het echt niks vind of het lukt niet ben je er zo mee gestopt.
En omdat het ook het beste voor je baby is, vooruit we wagen een poging.

Ik ging informatie verzamelen, had het boek ‘de Melkfabriek’ geleend van mijn zus. Ingeschreven voor een ‘borstvoedingscursus’ maar daar ben ik niet meer heengegaan. Begon op 3 oktober en zoals jullie weten beviel ik 27 september.
Raad ik overigens aan om te lezen. Leuk boek, lekker duidelijk! Ook als je geen borstvoeding wilt geven.

Tijdens de bevalling vroeg de kinderarts wat voor voeding we wilde geven.

We zeiden borstvoeding, en aan deze man kon ik merken dat hij pro borstvoeding was. Want hij begon het hele verhaal waar borstvoeding dan juist zo goed voor was, en toen dacht ik … Ik ga mijn zoon het allerbeste geven!

Gelijk de eerste dag dat Daan werd geboren werd ik ’s avonds aan het kolven gezet. Daan mocht eerst aanhappen maar er kwam nog niks uit. Dit werd meer gedaan zodat we allebei konden wennen aan borstvoeding.
De eerste keer kolven kwam er welgeteld 5 ml uit! Wat was ik trots, wat was ik blij.
Mijn borsten ‘deden’ het en er kwam ineens een gevoel opzetten dat ik niet kende (Moedergevoel?)

 

De dag erop werd het al meer. In het begin werd Daan gevoed met flesvoeding. Maar na 1 dag zat meneer al volledig over op borstvoeding. Wel afgekolfd want hij had de energie niet om genoeg te drinken uit de borst zelf. Wel gingen we elke dag even oefenen. Een echt intiem momentje samen, heerlijk.

Na bijna een week dronk hij zo goed de hele dag uit mijn borst, en hij zag er zo tevreden uit dat ik dacht dit gaat de goede kant op. Echter vallen baby’s altijd af in het begin, en zo ook Daan. Maar nadat hij die ene hele dag nog meer was afgevallen zat bij mij de schrik erin. Ik dacht dat hij genoeg binnenkreeg, blijkbaar toch niet.
Toen besloten we dat we hem op milliliters gingen voeden. Dan zagen we precies wat er in ging en was afvallen eigenlijk bijna niet meer mogelijk.

Sindsdien als iemand begon over aanleggen kreeg ik helemaal kriebels.

Ik wilde niet meer, wilde zien dat mijn kindje zijn voeding binnenkreeg die hij nodig had, dus ik kolfde wel. Iedere voeding weer, dag in dag uit. Ook thuis.

Totdat.. ik merkt dat Daan meer voeding wilde hebben. Ik ging kolven en kolven maar er kwam niet meer  genoeg uit. Dus besloten dat we een voeding gingen vervangen voor flesvoeding. Helaas liep het toen ineens heel snel achteruit en binnen 3 dagen was het over.

Jammer? Ja aan de ene kant wel, had hem graag wat langer dan 5 weken borstvoeding willen geven. Aan de andere kant opgelucht, niet meer kolven, dat sloopt je hoor. Meneer voeding geven ging meer als een uur tijd kosten.

Ik weet dat ik van allerlei dingen nog had kunnen proberen, ik kreeg overal tips en adviezen, zelfs commentaar maar ik ben blij met hoe het is gegaan.
Ieder zijn eigen keus, hierin is geen goed of fout. Mijn zoon heeft 5 weken borstvoeding gekregen, waren 5 mooie maar intensieve weken.

2 reacties

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge