Als je baby ineens de borst weigert

In een klap viel ik van mijn borstvoeding bubbel. Niet helemaal eigenlijk want ik lag al ruim een dag ziek op bed met flinke koorts. Ik had er even niet bij stil gestaan dat punt 1) mijn voeding zo in zou storten en punt 2) Kate ineens niet meer wilde drinken.

De paniek was ineens inmens groot en ik wilde nog niet stoppen!

Vooraf dacht ik nog, we gaan dit gewoon doen. We zien waar het schip strand en als ik het een paar maanden vol houd is het top. Nu het eindelijk goed liep was ik vast beraden een half jaar exclusief borstvoeding te willen geven. En dan hopelijk het eerste jaar vol te maken. Tot afgelopen weekend!

Na een dag in bed liggen en me beroerd voelen wilde Kate zaterdags ineens niet meer drinken. Zo ineens weigerde ze de borst. Gelukkig had ik nog een voeding in de koelkast staan zo konden we die opwarmen en geven. Ik besloot gelijk de kolf erbij te pakken en aan de slag te gaan. Toen ik mijn borsten nauwelijks vol voelde schrok ik even en na ruim 20 minuten kolven nog veel erger. Maar 40ml melk. Terwijl de dag ervoor op het werk nog 260ml melk.

Iedere voeding probeerde ik Kate aan te leggen.

Mijn paniek en frustratie maar ook de teleurstelling werd steeds groter. Kate wilde niet aanhappen, iedere keer een flesje maken, een keer extra kolven en hopen dat het de volgende voeding beter ging. Doordat ik in mijn hoofd had sowieso het eerste half jaar vol te maken besloot ik te blijven kolven, door! Niet opgeven, niet stoppen! Iedere twee uur in de weer met de kolf, die productie moest omhoog!

Mijn gedachtes gingen van links naar rechts en onder en boven, wat als ze nu niet meer wilde drinken, wanneer zou ik dan stoppen met kolven en het erbij laten? Wanneer kwam er weer genoeg melk? Hoe kreeg ik Kate weer aan de borst?

Ik besloot als eerst google te raadplegen en vooral de site borstvoeding.com en de site van L.L.L, en alle gekke fora niet in te duiken. Waarna ik zondag middag besloot toch het nummer van de verloskundige te bellen. Zij hadden me met mijn vragen over het kolven op het werk al eens op het hart gedrukt altijd te mogen bellen als ik vragen had. Als tip kreeg ik, veel huid op huid contact, dat is goed voor je productie maar ook voor je band samen. Veel drinken, goed eten en rust. Ook vertelde ze me, als ze maandag avond nog niet gedronken had dat ik nog eens moest bellen.

  Zondag avond

Heeft Paul haar een flesje gegeven en is ze lekker gaan slapen. ‘s morgens wilde ze niet aanhappen en gaf ik haar een flesje, die zij zo leeg dronk. Terwijl ik de fles wegzette hapte ze ineens toch aan en heeft een paar grote slokken gedronken. Ondertussen had ik op een van de website’s gelezen dat een tepelhoedje de overgang wellicht wat kleiner zou maken, dat kon ik nog wel eens proberen. Ik besloot ook de huisarts te bellen om naar Kate te kijken, ze was nog meer verkouden geworden en misschien lag het daar wel aan.

Maandag middag, hapte ze dan eindelijk aan. Ik had het tepelhoedje even door de melk gehaald zo dat het in ieder geval herkenbaar zou zijn en toen dronk ze! Je snapt dat het voelde als een overwinning, ook die middag voelde ik weer stuwing opkomen en kon ik haar de voeding erop zonder tepelhoedje voeden.

Ik heb nu gezien hoe fragiel je melk productie is, een dagje ziek zijn kan zo alles aan gort helpen. Ik had wel besloten niet de komende anderhalve maand fulltime te kolven, dat ging me te ver. Maar tot aan deze week had ik het misschien nog wel vol gehouden. 

Ik ben zo opgelucht dat het ‘opgelost’ is voor nu. Voorheen zat ik iedere voeding als een blind paard naar mijn telefoon met social media te staren, dat heb ik nu wel af geleerd! Het was een heftig weekendje, van keelontsteking naar migraine en iedere twee uur kolven is niet per se heel goed voor je.

2 reacties

  1. Wat goed van je dat je het weer opgekrikt hebt! Als je eenmaal de smaak te pakken hebt, dan vecht je als een leeuw voor je voeding, dat is herkenbaar voor mij.
    Op naar de zes maanden en beyond!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge