‘Mag ik mee doen, mam?’

Nu onze peuter steeds meer een kleuter wordt, lijkt alles ineens zo anders. Ze kan dingen, snapt dingen en wordt ook behoorlijk zelfstandig. Doordat ze een eigen wil heeft en het leuk vind om dingen samen te doen krijgen dagelijkse dingen ineens toch een soort andere dimensie. Dingen die ik het leukst vind om samen met Emily te doen:

Uitjes.

Er zijn natuurlijk allemaal uitjes die erg leuk zijn. Naar de kinderboerderij, naar de supermarkt, de boerenbond, maar ook de Efteling zijn dingen waar ze intens gelukkig van word en haar ook echt bij blijven. Ze kan het daar weken, of zelfs maanden later nog over hebben. Het nijntje museum is ook echt iets waar ze het vaak over heeft, ook al zijn we daar een jaar geleden geweest. Voor nu bedoel ik vooral de gewone dagelijkse dingen die extra leuk zijn omdat je ze samen doet.

Dagelijkse routine met gezelligheid

Echt met stip op een staat wel samen in de auto. Of dat nou Paul zijn auto is of in de Avensis. Ze wil graag muziek luisteren, en dan moet de radio hard. Op spotify heb ik een afspeellijstje met allemaal Disney liedjes uit films die we graag samen kijken. En die zingen we dan -natuurlijk- kei hard mee. En zo loop je al weken rond met bijvoorbeeld bibbetie-babbetie-boe uit Assepoester of Niemand swingt zo uit de Aristokatten. Super fijn als je ‘s nachts weer eens wakker ligt en dat liedje door je hoofd gaat.

De hond uitlaten, betekend tegenwoordig dat zij vaak de riem vast heeft. Alles word besproken, hij poept, hij plast, snuffelt, loopt niet door, loopt te hard door, moet uitkijken voor een fietser. Ineens zie je de dagelijkse dingen in een ander licht. De hond is echt haar beste vriendinnetje, Emily kan op de hond gaan zitten en dan vind ze het nog best.

Tegenwoordig moet er ook samen gekookt worden. Ze komt er graag bij zitten op het aanrecht of op haar stoel bij het aanrecht staan. Samen dingen snijden of roeren. Vaak laat ik Emily vast de champignons snijden (want zacht en met een broodmes te snijden) of de aardappels in de pan doen. Ik merk ook, dat als we samen gekookt hebben dat ze veel beter eet. Win-win dus.

Wat Emily ook erg graag doet is mee de was ophangen of aanzetten. Ze gaat dan mee naar de zolder, maakt de deur van de wasmachine open en haalt de was vast uit de machine terwijl ik het wasrek vast leeg maak. Ideaal. Kledingstukken worden besproken, wat is van wie en dan samen ophangen. De kleren van Kate en haarzelf kan ze al prima ophangen en ze is dan ook erg trots als we klaar zijn.

Nog een half jaar tot ze naar school gaat.

De tijd gaat zo ontzettend hard, ze gaat over een half jaar al naar de basisschool. Dan zal ze nog ineens wel weer veel groter worden en zelfstandiger. Alsof de tijd echt ineens kei-hard door dendert.

Hoe ervaar jij de dingen als je kind groter word? Het word echt alleen maar leuker, toch?

2 reacties

  1. Super leuk en mooi om te zien hoe ze genieten van de dagelijkse dingen en wij dan ook weer. Koken of de was ophangen is dan opeens minder sleur/vervelend.

    En de (wijze) praat die eruit komt tijdens het helpen vinden wij ook geweldig. Sommige dingen bekijken zij heel anders/makkelijker en kom je weer op ideeën en soms denk je “dus…en door”

  2. wat wordt ze groot he ,maar wat is het toch leuk om alles mee te maken wat ze al kan.En ook naar school gaan is leuk want alle verhalen als ze uit school komen en nieuwe vriendinnetjes is ook leuk.Of spreek ik nu als een oma?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge