Eerste hulp bij…. ontstoken oogjes + tips. 

Een paar weken geleden was het weer eens zover, Emily had ontstoken oogjes. Helemaal dichtgeplakt van alle snot en alle wimpers aan elkaar en helemaal aangekoekt. Zo sneu. Na al het snotteren en hoesten kon dit er ook nog wel bij 😉 He! niet zo mopperen!

Als baby had Emily er best wel last van, haar oogjes bleven lopen en continu waren haar oogjes waterig en snotterig. Gelukkig was het wonderbaarlijk over nadat ze een half jaartje oud was. Gelukkig waren ze nooit zo ontstoken als nu.

Hoe herken je ontstoken oogjes bij je kleintje?

Het oogje is waterig en er zitten van die groen, gele klodders in de ooghoeken. Die worden van die rare korsten op den duur. Ook kan het oogwit en het ooglid onderin erg rood worden. Vaak wrijft zo’n kleintje ook meer met zijn of haar handje door het oogje, wat het niet bepaald beter maakt.

Wat kun je doen?

  • Goed opletten want het is heel erg besmettelijk. Veel je handen wassen dus, maar ook handdoeken en washandjes. Voor je het weet ben je zelf aan de beurt. Of de hond.
  • Je kunt het oogje het beste schoonmaken met een gaasje en afgekoeld gekookt water. Leg die even op het oogje zodat de korstjes een beetje los kunnen weken. Zo kun je ze zachtjes van buiten naar binnen weg proberen te poetsen. Voorzichtig want de huid rond het oogje is erg gevoelig (net als bij jezelf)
  • Om de boel een beetje open te houden kun je zoutoplossing neusspray gebruiken. Hierin zit alleen zout en water, kan dus geen kwaad. De traanbuisjes zijn verbonden met de neus, zo gaan virussen snel over.
  • Voor het slapen kun je een beetje vaseline op de wimpers smeren, zo plakt niet alles zo ontzettend aan elkaar. Zo is je kleintje ook niet zo in paniek als ie wakker word en z’n oogjes niet open krijgt.
  • Als je borstvoeding geeft dan kun je een druppeltje verse moedermelk in het oogje druppen. Je leest dit vaker en dit word ook vaak bij mini baby’s als tip gegeven. (nog een voordeel van borstvoeding, waar dat allemaal niet goed voor is toch?) Baat het niet dan schaad het niet. Ook hierbij opletten dat je geen borstontsteking oploopt.
  • Als je het echt niet vertrouwd of het na 3 dagen niet minder word, zou ik zeker even contact opnemen met de huisarts. Vaak is het na een week of anderhalf vanzelf over als het een virus is. Mocht het een bacterie zijn dan krijg je waarschijnlijk antibiotica ooggel of druppels mee.

heeft jou kindje wel eens onstoken oogjes? Heb je nog een tip die ik vergeten ben?

 

2 reacties

  1. Emma heeft gelukkig nog nooit ontstoken oogjes gehad. Ik wist ook niet dat het zo besmettelijk was! Lijkt me heel erg lastig. Ik hoop dat het met je dochtertje onertussen weer goed gaat en dat het niet meer terug komt!
    Daisy Dingen onlangs geplaatst…Het beginMy Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge