Eerste hulp bij; verkouden baby’s.

Niks zo vervelend als verkouden zijn. Zeker voor je baby, want zij mogen praktisch niks hebben wat je als verzachting kunt gebruiken. Ik deel in deze blog simpelweg mijn tips en hoe wij het doen.

Disclaimer vooraf; ik ben niet medisch onderlegd. als je twijfelt of vragen hebt kun je deze het best zelf met jouw huisarts overleggen. Ook thuisarts.nl is een prima adres om informatie te kunnen vinden.

Snot

Als je kindje snotterig is kun je je echt verbazen over hoeveel snot zo’n kleine kriel kan produceren. Niet normaal!

 • Neusspray. De zoutoplossing, gewoon via de drogist. De xylometazoline kun je voor baby’s alleen op recept krijgen via de huisarts (0,25mg) Is je kindje ouder dan 2 jaar, dan kun je deze bij de drogist kopen (0,5mg). Werkt als een trein, alleen mag je deze niet langer dan 1 week gebruiken.
 • Luuf. Smeer de onderkant van de voetjes, of als ze wat ouder zijn het ruggetje in en het houd de neus open. Werkt top. Sommige zweren bij een ui, maar ik vind dat dan de hele bovenverdieping naar frikandel speciaal ruikt.
 • Luchten en stofvrij maken. Stofzuigen, raampje open overdag. Frisse lucht erin. Scheelt een hoop!
 • Matrasje iets omhoog leggen. Bijvoorbeeld met een strandlaken opgerold onder het hoofdeind of een boek onder de poten.
 • Zetpil, bij iets verhoging en keer op keer uit je bed moeten bied een zetpil echt verlichting. Al is het maar voor een paar uur slaap.
 • Houd de oortjes in de gaten, deze willen nog wel eens gaan vervelen als de holtes vol snot zitten. Die kleintjes hebben zo een oorontsteking te pakken.

Hoesten

Oh menn, hoesten is bij een baby echt de HEL, vind ik. Je kunt letterlijk niks doen, houd jou wakker en ook je kind wakker.

 • ook geld hier, het matrasje iets omhoog. Ik gebruik hiervoor een strand laken opgevouwen onder het hoofdeind.
 • Luchten. Frisse lucht
 • Neusspray lost het snot een beetje op en ook vast zittend slijm
 • Van VSM heb je druppels die ze al vanaf de geboorte mogen gebruiken. Het smeert het keeltje een beetje en werkte hier bij beide dames prima. Vanaf 1 jaar mag je siroop van natterman gebruiken. Na 2 jaar hebben ze ook hoestdrank voor van alles en nog wat.
 • Een flesje water, een klein slokje kan al verlichting geven, toch?

De spulletjes die wij altijd in huis hebben zijn.

Hoestdruppels, neusspray met zoutoplossing, luuf, zetpillen, hoestdrank, tissues en veel koffie. Geduld, hoewel dat soms wel eens is uitverkocht ?

Hoe pak jij het aan als je kindje al-weer verkouden is?

Nog even, bij twijfel contact opnemen met de huisarts. Lees van alle medicatie de bijsluiten en gebruik je verstand. Dit zijn enkel mijn tips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge