Een piepklein eskimootje. Cryo behandeling.

Bij een IVF of een ICSI poging komen er meerdere eicellen vrij. Een aantal van die eicellen zal bevrucht worden en ook daar van is weer een percentage geschikt om te bewaren omdat we in Nederland niet de keuze hebben hoeveel eitjes er terug geplaatst mogen worden en er in veel gevallen dus maar eentje word teruggeplaatst. De cryo behandeling ziet de verzekering nog steeds als een poging.

De andere bevruchte eitjes worden dus bevroren. Alleen de gene met de beste kwaliteit. Die hebben de meeste kans.

Onze eitjes zijn op dag 3 ingevroren. Tegenwoordig is dit dag 5 en dat is net na het traject wat wij hebben doorlopen met Emily veranderd. Op dag 5 zijn er wat minder eitjes over als op dag 3, maar de kans op goed ontdooien is op dag 5 veel groter als op dag 3.

Op dag 3 ontdooid zo’n 50% goed. Dat is dus maar de helft. Met de 4 die wij nog hebben liggen is het dus aannemelijk dat we met een beetje geluk maar 2 eitjes kunnen gebruiken. En misschien zelfs wel helemaal niet, dat is dus echt even spannend. Per cryo behandeling is de kans op succes zo’n 10%. Dat ligt een stuk lager dan bij een verse poging (20-30%), maar je kunt de cryo’s dan ook het beste als bonuspogingen zien.

De start van een cryo behandeling.

Als je van een verse poging af komt dan moet je in ieder geval de eerst maand erop rust houden. Je lijf heeft wel ontzettend geleden onder de IVF poging en je eierstokken moet dan echt even tot rust komen. Dan vanaf de eerst volgende menstruatie meld je je aan en mag je met Progynova beginnen. Er zijn verschillende methodes voor een Cryo behandeling, het Radboud kiest voor deze. Met progynova en Utrogestan.

Progynova is een medicijn in pil vorm, net zoiets als een anticonceptie pil. In Progynova zit oestrogeen en word ook gebruikt voor vrouwen met ernstige overgangsklachten of vertraagde puberteit en dus een cryo terugplaatsing. Een korte greep uit de bijwerkingen: Misselijk, hoofdpijn, pijnlijke borsten, buikpijn, opgeblazen gevoel en als kers op de taart stemmingswisselingen. Nervositeit, depressiviteit en minder zin in vrijen.

En mijn bff, voor zo ver ik mij nog kan herinneren de Utrogestan. In Utrogestan zit het hormoon progesteron en progesteron is belangrijk voor de vruchtbaarheid. Het is een vrouwlijk geslachtshormoon. Ik vond die echt een vervelende medicatie, vooral ook omdat je hem vaginaal moet inbrengen. De bijwerkingen: maag/darmklachten, pijnlijke borsten, duizeligheid en slaperigheid er zit een gele sticker op het doosje en Stemmingsveranderingen, zoals sneller geïrriteerd zijn, nervositeit of depressie.

Er word dus eigenlijk een kunstmatige cyclus bedacht. Je begint dan vanaf de eerste dag van de menstruatie met 2x per dag 1 tablet. Dan word er een echo ingepland op ongeveer dag 12 van je cyclus om te kijken. Als het baarmoederslijmvlies de gewenste dikte heeft bereikt (6mm) en er geen ei-blaasje is gezien (zie verderop) Dan mag je met de Utrogestan beginnen. deze moet je driemaal daags twee tabletten vaginaal in brengen. Heel fijn!

Het ontdooien.

Als het baarmoederslijmvlies dik genoeg is word er een afspraak gepland voor het terugplaatsen van de embryo, mits deze goed ontdooid. De cellen moeten zich dan weer helemaal netjes delen en verder ontwikkelen. Als de ene niet goed ontdooid dan word de volgende ontdooid, tot er een goed genoeg is om terug te plaatsen of je cryo’s dus op zijn.

Na het terugplaatsen van een cryo begint het grote wachten. En wachten duurt lang! 2 weken tot je mag testen of je zwanger bent. In de tussentijd breng je dus wel nog steeds de utrogestan in. 3x per dag. Waarbij ik vond dat de utrogestan je al voor de gek houd, je voelt je alsof je zwanger bent. Die 14 dagen vond ik echt slopend 3 jaar geleden, je weet niks. Je moet wachten.

Als de test positief is dan moet je doorgaan met de utrogestan tot aan week 12 van de zwangerschap. Als de test negatief is, of zelf eerder een overtuigende menstruatie laat zien. Mag je stoppen en moet je lijf wennen aan het ‘afkicken’ van de hormonen. En dan begint het riedeltje weer van voor af aan.

Voor nu, wachten dus tot de eerst volgende menstruatie. En dan gaan we hopen dat het allemaal soepel mag verlopen.

De informatie over de medicatie komt deels van: Apotheek.nl, Isala.nl en mijn eigen ervaringen. De afbeelding van Pixabay.com

8 reacties

  1. Wauw wat een heftig traject?

    Ik had wel eerder het een en ander vernomen wat betreft ivf maar niet tot zo ‘diep in de puntjes’. Meid wat moet dit een heftige tijd voor jullie zijn! Ik wil jullie echt alle goeds toewensen en ik hoop en duim oprecht voor je dat je meteen zwanger mag zijn!??

  2. Ik begrijp dat het een zwaar en heftig traject moet zijn, maar ik had er nog niet eerder zo gedetailleerd over gelezen. Pff… ik heb echt respect voor mensen die hiervoor kiezen en er voor gaan. Het is echt niet gemakkelijk. Ik wens jullie heel veel geluk en hopelijk volgt er een snelle zwangerschap!
    Sheila onlangs geplaatst…Tag: Mijn leven als mamaMy Profile

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge