IVF Traject.

In mijn vorige blog legde in uit, hoe onze weg naar de eerste poging ging. Nu zal ik uitleggen wat zo’n poging nu inhoud. IVF betekent, In-Vitro Fertilisatie. Dat houd in dat ze buiten het lichaam een ei-cel bevruchten. Als de ei cel bevrucht is kunnen ze deze terugplaatsen in de baarmoederkinderwens

Een IVF-behandeling bestaat uit 4 stappen.

  1. Ei cel stimulatie
  2. Ei cel punctie
  3. Bevruchting
  4. Terugplaatsing

 

Tijdens een normale cyclus komt er 1 eicel vrij, en die kan dan door gemeenschap te hebben bevrucht worden. Tijdens een IVF- behandeling is het de bedoeling dat er meerdere eicellen vrijkomen en rijpen. Om een goede kans op succes te verkrijgen is het van belang meerdere eicellen te kunnen ‘oogsten’ om uit de daaruit ontstane embryo’s de beste te kunnen selecteren en terug te plaatsen. Een goede kans op succes betekent een kans die vergelijkbaar is met de kans die gezonde paren in hun meest vruchtbare jaren hebben op een zwangerschap. 28-ivf-process

  1. Eicel stimulatie.

    Het stimuleren van de groei van meerdere ei-blaasjes en eicellen gebeurd door middel van hormoon injecties (Urofollitropine). En om ervoor te zorgen dat je niet te vroeg een eisprong krijgt moet je nog een ander hormoon spuiten (decapeptyl). Tijdens deze behandeling moet je met regelmaat terug naar het ziekenhuis om een echo te laten maken, dan kunnen ze kijken hoe de eicellen groeien en hoeveel het er zijn. Ze meten dan ook het baarmoederslijmvlies of dat dik genoeg is, om na de punctie de eicellen in te laten nestellen.

(als je te veel hormonen binnenkrijgt, bijvoorbeeld omdat de dosis te hoog is, krijg je een over stimulatie. een ei blaasje is +- 2cm als deze rijp is, en ik had de eerste poging 22 eitjes uit een eierstok, dat is dus 16x 2cm in je buik.)Indien een vrouw verkeerd reageert op de toediening van de hormonen spreekt men van een Ovarieel Hyperstimulatie Syndroom(afgekort: OHSS; ook wel: ‘overstimulatie van de eierstokken’). Bij een OHSS zwellen de eierstokken op waardoor de bloedvaten in de eierstokken beschadigd raken. Een OHSS kenmerkt zich door klachten zoals een opgezette buik, buikpijn, duizeligheid, kortademigheid, misselijkheid, braken en minder hoeven plassen. Ik moest bloed laten prikken om te checken of we nog wel door konden gaan met deze behandeling. en of er wel een embryo terug geplaatst kon worden.)

2.De eicel punctie.

Door middel van controle echo’s of het meten van hormoonwaarden in het bloed, weten ze in het ziekenhuis wanneer de eicellen voldoende gerijpt zijn.

Als er voldoende rijpe ei blaasjes zijn wordt er gestopt met het toedienen van FSH en wordt bij de patiënt eenmalig een dosis Humaan choriongonadotrofine toegediend (dat vond ik een ellendig dikke naald 🙁 ). Precies 36 uur na deze hormoontoediening, dienen de eicellen door middel van een punctie te worden weggezogen uit de eierstok. Deze punctie gebeurt in het ziekenhuis, al dan niet onder lokale verdoving en onder echogeleiding, deze word dus van onder ingebracht, en ze gaan dus door je baarmoeder wand richting je eierstok om daar de eicellen we te zuigen. In Nederland gebeurt de ingreep eigenlijk altijd onder lokale verdoving. Indien er langer gewacht word dan 36 uur na de hormooninjectie, zal er een spontane eisprong (ovulatie) plaatsvinden en kunnen de eicellen niet meer geoogst worden voor de ivf.images

3. de bevruchting.

De eicellen worden bekeken, en allemaal apart in een Petri schaaltje bewaard op lichaamstemperatuur. Vervolgens worden bij elke eicel vele zaadcellen, die de man de dag van de punctie heeft ingeleverd. Ze laten de eicel en de zaadcel 24u bij elkaar om te kijken hoe ze het samen vinden 😉 en als het goed is zijn er dan een aantal eicellen bevrucht. Gemiddeld zo’n 80%. Daarna is het afwachten. De samengevoegde cellen moet zich dan gaan delen in mooie gelijke cellen. In 3 dagen moeten de eicellen zich dan gedeeld hebben in 8 gelijke cellen. Ongeveer 50% van de bevruchte eicellen word maar een echte embryo.

4. de terugplaatsing.

Afhankelijk van de situatie worden er 1 of 2 embryo’s terug geplaatst. (situatie: ouder als 36, dan mag je kiezen 1 of 2. en bij de derde poging, de laatste die vergoed word 1 of 2.) Als vrouw krijg je gelijk na de punctie een tablet mee, met een ander hormoon (progesteron) om baarmoederslijmvlies op te bouwen voor een innesteling. De bevruchte eicel word met een slangetje ingebracht en “los gelaten” in het slijmvlies. Daarna mag je je weer aankleden en naar huis. dan is het afwachten, 2 hele lang weken. tot je mag testen of helaas al eerder ongesteld word. Ongeveer 30 tot 35% van alle vrouwen die een terugplaatsing krijgen worden zwanger. Dit is ongeveer 25-30% van alle paren die een ivf-behandeling gestart zijn.

de overgebleven embryo’s met de beste kwaliteit (ze delen ze in in A, B en C kwaliteit) worden ingevroren en kunnen op een later tijdstip worden ontdooit en gebruikt worden. Ongeveer 50% van de embryo’s ontdooit niet goed en kan niet meer worden gebruikt.

Als de test positief is, dan is het verder als een normale zwangerschap, je krijgt nog een controle in het ziekenhuis van behandeling, een echo of er echt een hartje klopt. Dan kun je overgedragen worden aan een verloskundige.endometriose_endo-illustratie-pag_52

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge