Op tijd of Op verzoek

Voeding, op tijd of op verzoek, wat is dat nou precies en wat is het verschil?

Borstvoeding werkt volgens een systeem van vraag en aanbod. Door je baby op verzoek te voeden, zal de melkproductie worden aangepast aan de behoeften van je baby. Maar wat is voeden op verzoek?

Ik voed Emily op verzoek, dat klinkt zwaarder als dat het is. Toen ik aan het eind van de zwangerschap naar een informatie avond ging, dacht ik even dat ik gek werd en niet eens meer borstvoeding wilde geven. Daar werd er gezegd, dat als je kindje honger heeft -ook al is dat ieder uur- dat je hem moet voeden. Ik dacht dus, dat ieder kindje in het begin altijd ieder uur wilde drinken, in de praktijk bleek dat Emily rustig iedere 3 a 4uur zich meldde om te drinken. Dat viel me dus reuze mee!

Mij kwam het voeden op verzoek eigenlijk zo uit met de kraamverzorgster, ik heb er niet per se heel bewust voor gekozen ofzo. Het leek mij meer vanzelfsprekend. Nu is het nadeel dat er op consultatiebureau’s vaan word uitgegaan van kindjes die fles voeding krijgen. Ook met het aantal voedingen. Emily kreeg nog zo’n ca 7 borstvoedingen op een dag en dat moesten we toch echt gaan afbouwen. Nu krijgt ze ‘s morgens een fruithapje en ‘s avonds een groente maaltijd.  – Afbouwen betekend dus ook dat mijn voeding terug zal lopen. Nu merk ik dat mij lichaam zich aangepast heeft op de vraag en gaat het weer goed, maar ik merk wel dat ze nu onrustiger drinkt en sneller is afgeleid. Helaas heeft je cyclus ook invloed op je borstvoeding, tijdens je eisprong en menstruatie kan je voeding iets teruglopen of anders smaken waardoor je baby niet zo lekker drinkt als daarvoor. dat is binnen een paar dagen meestal, gelukkig weer over.

La Leche League: Voeden op verzoek betekent: kijken naar je kind. Een pasgeboren baby die zijn buikje rond heeft gedronken zal gemiddeld na twee tot drie uur weer honger krijgen. In totaal drinkt hij dus al snel acht tot twaalf voedingen per dag, en vaak nog wat meer. Geen enkel schema of rooster kan je echter vertellen hoe vaak je je baby precies moet voeden, of hoe laat hij honger heeft. Laat je leiden door je kind: door goed op hem te letten leer je zijn signalen steeds beter kennen.

Hongersignalen. Voor een goede melkproductie is het belangrijk je baby bij de eerste hongersignalen direct de borst te geven. Je baby kan deze signalen laten zien als hij wakker is, maar ook als hij in een actieve/lichte slaap is. Als je hem op zo’n moment de borst aanbiedt, is er een goede kans dat hij graag wil drinken. Vroege hongersignalen zijn: zuigbewegingen met de lipjes; sabbelen op vingers of vuistje; bewegen van armen en benen; hoofdje draaien of zoeken met het mondje; mondje gaat open als de lipjes worden aangeraakt; zuigen op duim of fopspeen. Huilen is een noodsignaal van een baby. Het is het uiterste hongersignaal dat hij kan geven. Het lukt vaak niet om een huilende baby goed te laten aanhappen aan de borst. Huilt je baby, probeer hem dan eerst te kalmeren voor je hem voedt.

Door te voeden op verzoek krijgt je baby precies de hoeveelheid melk die hij nodig heeft. Gemiddeld drinken baby’s zeker acht tot twaalf keer per etmaal. Nachtvoedingen zijn goed voor je baby én voor je melkproductie. Als jij en je baby dikwijls dicht bij elkaar zijn, zul je zijn signalen steeds beter leren kennen. Voeden op verzoek zorgt voor evenwicht in vraag en aanbod en vormt dan ook de basis van een succesvolle borstvoedingsperiode.

FV_bereiden

Wat is voeden op schema?

Het voeden op schema (ook wel “voeden op de klok” genoemd) houdt in dat een baby op gezette tijden een voeding aangeboden krijgt. Dit kan de borst zijn in het geval van borstvoeding, of de fles in het geval van flesvoeding.

Borstvoeding op schema

Wanneer je borstvoeding op schema geeft, wordt de borst voor een vooraf bepaalde tijd aangeboden (bijvoorbeeld maximaal 15 minuten per borst), in een blok van 2, 3 of 4 uur. Hoe de borst per blok wordt aangeboden, kan verschillen. De ene vrouw biedt beide borsten aan het begin van het blok aan. De ander biedt de tweede borst pas bij het volgende blok aan.

Hoewel dit bij een selecte groep vrouwen wel lijkt te werken (lees: niet leidt tot productievermindering / -stop) is het borstvoeden op schema niet aan te raden (tenzij dit in een blokschema wordt gedaan dat in overeenstemming met een Lactatiekundige is vastgesteld, bijvoorbeeld om overproductie op te lossen). Door te voeden op schema krijgen de borsten niet genoeg stimulatie om de productie op peil te houden.

Flesvoeding op schema

Bij flesvoeding op schema wordt er ieder blok van 2-3-4 uur een fles met een vooraf bepaalde hoeveelheid aangeboden. Het uitgangspunt is in de meeste gevallen dat de fles op moet, ongeacht de hoeveelheid.

Waarom voeden op schema?

Voeden op schema (ook wel “voeden op de klok” genoemd) wordt vaak aangehouden omdat het makkelijk zou zijn. Maar realiseren we ons dan wel ten volle voor wíe het makkelijker is?

  • Voor kinderdagverblijven/oppas: gezette tijden hebben waarop een kindje voeding krijgt betekent dat er niet gelet hoeft te worden op signalen dat het kindje honger heeft (met andere woorden: ze hoeven minder op de baby te letten).
  • Voor voedingsfabrikanten: in het geval van borstvoeding op schema, dit heeft meestal tot gevolg dat de productie te laag wordt en de moeder daardoor overstapt op “kunst”voeding.

Voed jij op verzoek of op tijd? en hoe heb je dat gedaan?

Bedankt voor het lezen! Volg me op Facebook, Instagram @Mathissekeen Bloglovin. Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat! X

Een reactie

  1. Ik voed inderdaad ook op verzoek. In de praktijk uit zich dat de laatste maand toch wel een beetje op tijd te voeden, maar dat komt omdat Naomi het gewoon echt niet goed aan geeft te willen drinken. Ze gaan er bij consultatiebureaus inderdaad van uit dat je terug moet in voedingen. Wat ze daar vaak vergeten is dat kindjes met flesvoeding vaak grotere flessen en minder flessen drinken. 3 flessen van 200 is het zelfde als vijf/zes voedingen aan de borst. Al ken ik ook een aantal moeders die flesvoeding op verzoek geven, dus ook kleinere flessen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge