Zwangerschapscholestase| wat is het? Hoe ga je er mee om?

Ben je zwanger, in je derde trimester en krijg je ineens ontzettende jeuk? In je handen, onder je voeten, over je hele lijf? Dan kan het dat je last hebt van zwangerschaps cholestase.

Cholestase wordt ook wel galstuwing genoemd en dat veroorzaakt de jeuk.

De oorzaak van cholestase

Galstuwing ontstaat door een te traag vervoer van gal. De substantie stroomt niet goed door en hoopt zich op in de lever, waardoor deze (tijdelijk) kan beschadigen. In het ergste geval kunnen de galzuren in je bloed terechtkomen.

Waar moet je op letten? Symptomen

  • Een gelige huid
  • Donkere urine
  • Bleke, kleikleurige ontlasting
  • Onprettig gevoel rechts onder je ribben

Ook is de ondragelijke jeuk een signaal om echt contact op te nemen met je verloskundige.

Deze zal je bij een vermoeden van cholestase ook doorsturen om bloed te laten prikken voor onderzoek op je galzuren en je leverfunctie.

Wie kan zwangerschapscholestase krijgen?

Het is niet bekend waarom de ene zwangere het wel en de andere het niet krijgt. De kans op zwangerschapscholestase is 0,1 tot 2% in Europa. 1 tot 20 op de 1000 vrouwen dus. Als je het al eerder hebt gehad, heb je meer dan 50% kans dat je het in een volgende zwangerschap weer krijgt. En genetische factoren kunnen een rol spelen. Als het voorkomt in je familie, heb je 25% kans dat jij het ook krijgt.

Dit is voor ons ook een reden om niet voor nog een derde kindje te gaan.

Gevolgen voor de baby

Bij zwangerschapscholestase zijn er risico’s voor de baby. De galzuren komen via de placenta bij de baby, en deze stoffen zijn waarschijnlijk schadelijk voor de baby. Baby’s kunnen hierdoor te vroeg geboren worden en is er een grotere kans op complicaties. Ook is er een verhoogde kans op een doodgeboren kind, zeker in een situatie van sterk verhoogde galzuren. Het is nog onduidelijk wat dit precies veroorzaakt. Het vermoeden bestaat dat de galzuren zich hechten aan de spieren van je kindje, waaronder de hartspier. Meer onderzoek is nodig.

Als er cholestase bij je wordt geconstateerd, wordt activiteit van je baby in de gaten gehouden via de CTG in het ziekenhuis. Zelf moet je er alert op zijn dat je kind actief blijft in de buik.

Vanwege de risico’s voor de ongeboren baby, zal de bevalling bij zwangerschapscholestase eerder worden ingeleid zo rondom de 37 weken. Dit is meestal bij een glazuurwaarde vanaf 40 umol/l. Boven deze waarde is het gezondheidsrisico voor de baby te groot en is je baby niet meer veilig in je buik.

Tijdens de zwangerschaps van Kate waren zij bij mij gemeten op 67umol/l.

Gevolgen voor de moeder.

De jeuk is gekmakend, je kunt er echt letterlijk wakker van liggen, maar de cholestase is niet schadelijk voor jou als volwassenen. De schade aan je lever herstelt zich na de zwangerschap zelf. Als je cholestase gehad hebt, heb je meer kans op galstenen.

Tegen de jeuk;

Je kunt menthol poeder of gel gebruiken, dit werk verkoelend. Als dit niet genoeg helpt of je waardes echt heel hoog zijn, kun je medicatie krijgen zodat de gal soepeler naar je galblaas vervoert wordt.

Na de zwangerschap

verdwijnt de jeuk vanzelf en vaak al gelijk nadat je bevallen bent. Hoewel het soms ook nog een tijdje aan kan houden, als de jeuk te erg is kun je de medicatie langer moeten gebruiken.

Liefs Mathiske, Bedankt voor het lezen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge