Hoe Emily zindelijk werd + tips

Emily is bijna 3 jaar en we vonden het wel tijd om het plassen en poepen op de wc op te gaan pakken, maar doe je dat? Wanneer is je kind er aan toe? Hoe geven ze zoiets aan? En hoe doe je dat met de opvang en als je een keertje weg gaat?

En nu verwacht je natuurlijk DE oplossing, maar heel eerlijk, die heb ik niet. We hebben er eigenlijk niet zo veel aan gedaan.

We zijn er gewoon aan begonnen.

Een paar weken geleden in de tuin had Emily alleen haar bikini aan en ging ze zelf ineens op het potje zitten om te plassen. Wij natuurlijk als een achterlijke blij staan doen en hebben we haar beloond. Na die dag toch nog een paar keer een ongelukje en toen kropen we zelf eigenlijk een beetje terug. Is ze er wel aan toe, vind ze het wel interessant genoeg?

Toch nog maar eens proberen de volgende ochtend, pamper uit, plassen en aankleden. Tot we weg gingen of wat gingen doen, dan deden we er toch even eentje aan. En zo blijf je eigenlijk een beetje emmeren met die pamper, vooral als ik alleen ben en Kate zit/zat te voeden kun je niet dat ding uit doen en dat ze zelf kan gaan.

Tot op een dag

Zo verstreken er een paar weken en kwam het er eigenlijk niet echt van, we zijn daar een beetje laks in geweest. Tot op een middag we haar in de tuin lieten spelen in haar bikini en ze naar de deuropening kwam ‘ik heb gepoept’. Heel even dachten wij nog, in haar bikini zeker. Niets was minder waar, ze was zelf op het potje gaan zitten terwijl wij nog even binnen bezig waren.

Vanaf toen hebben we haar eigenlijk geen pamper meer aangedaan terwijl we thuis waren. We bespraken dit op de opvang waarop een van de leidsters zei:  ‘Dan doe je ze volgende week toch ook zonder pamper hier heen, zorg je dat er genoeg verschoningen zijn.’ ‘Dan komt het vast goed’

En zo geschiedde, sinds die maandag heeft ze alleen als ze gaat slapen nog een pamper aan. Ik moet wel zeggen dat ik het zelf nogal spannend vind. Als dat maar goed gaat. Maar zo’n peuter plasje is niet echt heel groot. Die dweil je zo op met een vaatdoekje. Mocht je kindje moe worden en op de bank een beetje tv kijken, ik leg er dan even een handdoekje onder. Scheelt toch weer.

Sinds die week heeft ze soms nog een ongelukje, maar soms ook dagen niet. Ik vind dat echt super goed! Poepen daarentegen is nog wel een ding, maar dat heeft nog even tijd nodig.

Voor de nacht,

weet ik nog niet hoe we dat gaan aanpakken, dat komt vanzelf als ze daar aan toe is. Als dit goed gaat, denk ik pas dat we dat kunnen gaan oppakken. Wakker maken, op de wc zetten, plassen en weer slapen. #endoor. 

mijn tips:

  • Begin er pas aan als je kind er echt aan toe is. Het heeft geen zin om te gaan lopen pushen dat het moet. Als hij/zij het nog niet snapt werkt het niet en van de ongelukjes die ze hebben worden ze ook niet zelfverzekerder.
  • Houd een potje binnen handbereik. Zo kan je peuter er zelf op gaan zitten als hij moet. Bij ons ligt standaard de verkleiner op de wc met het krukje ervoor. Ze heeft ons niet nodig om te gaan plassen.
  • Belonen als het goed gaat. De cadeautjes die ik kocht boeien Emily niet eens, een complimentje is voldoende. Ik geef Emily altijd een high five als ze zit en het lukt, soms motiveert het haar om even op de wc te gaan zitten als ik een spekje beloof.
  • Goedkope onderbroekjes. Als er een ongelukje gebeurd en er zit iets in het onderbroekje wat je eigenlijk niet wilt wassen, kan ie gewoon zo, hup, de prullenbak in.
  • Gemakkelijke broeken. Zodat ze hun broek zelf uit kunnen doen en dat snel en gemakkelijk gaat. Geen onhandige knopen of jumpsuits maar een lekker jogging achtig broekje.
  • Geduld, word niet boos als ze een ongelukje hebben. Kan gebeuren en door. En neem de tijd.

Heb jij nog een waardevolle tip?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge