Mijn baby is een fles weigeraar

Laat ik het er maar op houden dat dit een luxe probleem is, maar Emily weigert een flesje! En dan bedoel ik dus gewoon en flesje moedermelk, flesvoeding, water, thee, alles. Zodra de speen van het flesje haar lippen raakt is ze in protest. Met 2 handjes duwt ze de fles weg en draait ze haar hoofd weg. Een beetje vrij worstelen met een baby zeg maar..

Ik ben heel erg blij dat de borstvoeding heel erg goed loopt en dat het kolven nu ook weer goed gaat. Alleen nu heb ik dus braaf een voorraad borstvoeding in de diepvries die mevrouw dus niet blieft te drinken.

Nou hebben vanaf dat Emily een week of 5 was geoefend met een flesje, toen ging het hartstikke goed. Ze dronk zo haar hele flesje (Phillips Avent) moedermelk leeg bij haar papa, tot ze last kreeg van speenverwarring, dat kwam door de borstvoeding, difrax tutje, en de avent fles. Toen zijn we overgestapt op de Difrax S-flessen, omdat de speen en de fopspeen dan meer op elkaar lijken en dat makkelijker zou gaan. Dat klopte, mevrouw dronk daarna ook gewoon goed haar flesje leeg.

Difrax-assorti-S-fles-kopie

Toen ik gestopt was met kolven, omdat ik niet hoefde te gaan werken, zijn we dus ook gestopt met een flesje geven. Alleen nu word het dus ondertussen wel een beetje onhandig dat ik dus niet zonder Emily ergens heen zou kunnen. Vorige week had Paul dus ook de pech dat ik naar een Concert was van Ellie Goulding was en Emily niet wilde drinken. Ze heeft de hele avond dus ook niks gedronken, pas weer toen ik thuis was, 13uur na de laatste voeding. Ik had tussendoor al een keer een voeding afgekolfd in de auto. We hebben de afgelopen week van alles geprobeerd, een tuitbeker, een ander flesje. we moeten nog even proberen of ze niet gewoon uit een bekertje wil drinken, maar dit is dus echt niet handig! en knoeit verschrikkelijk.

Wat is nu dus het plan? We gaan we oefenen vrij worstelen met een flesje geven.

Hier wat tips die ik op internet vond.

 • probeer met regelmaat een flesje te geven. Iedere dag, om de dag, gewoon om te oefenen. En als het goed gaat dus niet stoppen 😉
 • Probeer pas het flesje te geven als je baby toe is aan een voeding, bijvoorbeeld: tussen het wisselen van de borst. Of vooraf aan een voeding. Maar niet als de baby HEEL erg honger heeft en al over de emmer is.
 • Als je baby nog half slapend is. Dan heeft hij er minder erg in.
 • soms lukt het ineens als iemand anders de fles geeft, papa, opa of oma, oom of tante, of een goede vriendin. of bijvoorbeeld bij de dag opvang een andere leidster die de baby niet zo vaak ziet.
 • Een andere houding als normaal bij de borstvoeding. In een wipstoeltje, wiegend, als je een beetje aan het wandelen bent, liggend op bed, voor de televisie, op schoot zittend zonder oog contact.
 • Aluminium folie om de fles wikkelen, of een ballon er aan vast maken, voor de afleiding.
 • Niet dwingen, laat de baby maar een beetje op de speen “kauwen” zo komt er misschien toch een druppel melk binnen en valt het kwartje.
 • De speen voorverwarmen, even in moedermelk dopen, in de moedersbh, onder de warme kraan.
 • De zuigreflex stimuleren, door even met de speen over de lipjes te masseren, even op een pink laten sabbelen en dan verwisselen voor de flessen speen. Beweeg het kinnetje op en neer om zo het drinken te stimuleren.
 • Je kunt een beetje in de speen knijpen zodat de melkstroom op gang komt. je kunt dan ook makkelijk  je wijs- en middelvinger rond de tuit van de speen vouwen. Als je baby de speen in zijn mondje heeft, druk je je vingers tegen zijn mondje. Dat geeft dan een beetje het gevoel dat het je borst is
 • Het kan zelfs zijn dat je baby de geur van afwas/vaatwas middel te sterk vind. Je kunt dan het best je flesje en speen afwassen met warm water en geurloze afwaszeep.
 • Je kunt dan eventueel nog proberen met een tuit beker, een rietjes beker, een cupje of bekertje of met een lepeltje de voeding proberen te geven.
 • Borstgevoede baby’s kunnen daardoor ook het dag/nacht ritme gaan omdraaien, dan laten ze overdag langer tussen de voeding in en komen ze ‘s nachts vaker voor een voeding. Dit is niet ideaal maar zo krijgt je kindje toch alle voeding binnen.
 • Pre-logopedie kan helpen als je alle tips geprobeerd hebt en het lukt niet.
 • Het helpt als je de oppas leert zien wanneer je kindje honger heeft. Hier was het dus Paul en die ziet ze vaak genoeg als ze trek heeft.
 • Borstgevoede baby’s houden meer van kleine frequente voedingen.
 • en tot slot, eventueel een shirt van de moeder in de buurt van de baby leggen zodat het vertrouwd ruikt.
 • Oh ja! en blijf rustig! raak niet in paniek, of gefrustreerd, wil je baby (nu) niet, dan maar niet, later nogmaals proberen. Borstvoeding kun je ook op kamertempratuur geven.

Hier gaan we aan de slag met de tips die wij nog niet geprobeerd hebben. Heb jij al wel ns zo iets gehad? Of heb je nog een goede tip?

 

Bedankt voor het lezen! Volg me op Facebook, Instagram en Bloglovin. Ik vind het leuk als je een reactie achterlaat! X

9 reacties

 1. Wij hebben precies hetzelfde probleem. Ik ben toen allerlei flessen gaan gebruiken, van sommige wou hij helemaal niks weten. Uiteindelijk heb ik een drBrowns fles gekocht, hier drinkt hij wel iets uit, als hij echt trek heeft.

  1. We gaan het gewoon proberen, ik vind het zonde om nu allemaal nieuwe flesjes te gaan kopen.. ik hoop maat dat t lukt zonde al te groot gevecht. Gaat het dan wel een beetje als ie trek heeft?

   1. Ja als hij trek heeft drinkt hij wel iets… Niet zoveel als normaal, maar dat haalt hij later wel weer bij mij in. Hij heeft wel de bredere fles van drBrowns, van de smalle flessen raakt hij direct overstuur.

 2. Succes ermee, hier is flesvoeding het menu van de dag, dus ik kan je geen advies geven. Maar als je eens een ander gezicht de fles wil laten geven, ik ben om de hoek hè. Groetjes Petra

 3. Wij hadden hier precies hetzelfde probleem. Gelukkig liep de borstvoeding goed, maar ja je wilt ook wel eens een avondje weg… Weken lang heeft Mirthe geweigerd, vanaf dat we begonnen met proberen. En ik heb het proberen ook opgegeven. Maar op een dag, weken later dus, dacht ik: ik probeer het gewoon nog eens. En wat denk je? Juist ja, fles leeg. Het is niet te filmen 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge