Mijn kind gaat bijna naar de basisschool en heeft nog een speen.

‘Mijn tuttie’ al vanaf dag een is Emily verslaafd aan dat ding. De tweede nacht thuis met haar hebben we er een uitgekookt en slaapt ze er mee. Toen ze bijna een jaar was had ze hem nog steeds bijna de hele dag in haar mond.

Speentje

Als de simpson baby was zij altijd in de weer met haar tut. Alleen nu komen we er niet meer vanaf. Wel heeft ze hem nu al een geruime tijd alleen in bed als ze gaat slapen. Maar ze is ruim 3,5 en slaapt nog steeds met een tut. Ze wordt soms zelfs ‘s nachts wakker als ze het ding kwijt is en gaat huilen als ze hem niet kan vinden. Heel fijn, slaapt je baby eindelijk een nachtje door, begint zij over haar tut. 

Aan haar gebitje kun je ook echt goed zien dat ze een speen heeft en ook de tandarts gaf al een paar keer aan dat het echt beter is om te stoppen. Maar hoe?

van alles geprobeerd.

We hebben al van alles geprobeerd, verstoppen, ‘s nachts uit haar mond halen. Omkopen met cadeautjes. Beloven dat ze van alles mag, bijvoorbeeld oorbellen of een nieuwe pyjama. Die cadeautjes, liggen nog in de kast, kant en klaar ingepakt. Mee geven aan sinterklaas, zeggen dat tutjes alleen voor baby’s zijn. Overal heeft ze een antwoord op of een excuus voor. Zo wilde ze niet naar sinterklaas omdat ze dan haar tut in moest leveren, Een tut voor baby’s? Dan is ze nog een baby. Verstoppen? Dan is het moord en brand en slaapt ze om half 11 nog niet.

Heel eerlijk?

Ik maak me er niet zo heel erg druk om, ik heb liever de speen als dat ze gaat duimen. Die duim kun je namelijk niet ‘afpakken’ en (dat is voor iedereen persoonlijk) ik vind het er niet uit zien. Ze zal echt niet op haar zestiende nog steeds een speen gebruiken om in slaap te vallen. Wel is het doel om haar speen in de zomervakantie af te leren, want als je naar de basisschool gaat, ben je echt wel groot.

Tot wanneer had jouw kindje een speen? Hoe heb je dat afgeleerd?

4 reacties

 1. Oh hier ook nog een van 3,5 met speen.
  Waar ik bij mijn oudste 2 heel duidelijk met 2 of 3 de speen heb weg gedaan. Lukt het me bij mijn jongste ook niet.
  En misschien ook wel omdat ik me er minder druk om maak. Overdag heeft hij hem nooit in alleen om te slapen. En zolang hij goed slaapt 🙂 gewoon laten slapen.

 2. Heel toevallig dat je dit nu schrijft, want bij ons is de “spenenfee” afgelopen weekend langsgeweest!
  Mijn dochter wordt in augustus 4 en was zeer gehecht aan haar speentjes. Ze sliep ermee, had er eentje in de auto en liep ermee rond of lag op de bank als ze moe was. Ik wilde heel duidelijk pas stoppen als zij er zelf voor koos en er geen gevecht van maken. We hadden al vanaf haar 3e verjaardag regelmatig gezegd dat ze een grote meid was en ermee moest stoppen, en de tandarts had dat ook tegen haar gezegd. En ze wist dat de spenenfee de speentjes dan zou ophalen en dat ze dan een cadeautje kreeg. Soms zei ze dan dat de spenenfee mocht komen, maar als puntje bij paaltje kwam, wilde ze het niet. Prima!

  Dit weekend had ik het weer eens wat langer met haar besproken. Dat haar tandjes krom gaan staan door de speen. Dat de speen voor baby’s is, die nog geen tanden hebben. Dat zij al zo groot is. Dat al haar vriendinnetjes geen speen meer hebben. Wie het van haar familie en vrienden zo knap zouden vinden als zij de speen aan de fee mee zou geven. ‘s Avonds voor het slapen zei ze dat de spenenfee ‘s nachts mocht komen. Ik heb het haar 2x gevraagd of ze het zeker wist en ze bleef ja zeggen. Dus ik haar volop geprezen. We hebben samen een knuffel uit haar collectie geselecteerd die ze extra hard kon knuffelen als ze haar speentje zou missen.

  Toen ze sliep, hebben we alle speentjes gezocht, het speentje uit haar bed gepakt en ergens hoog in een kast opgeborgen. Ik heb het cadeautje (dat al tijden klaarlag natuurlijk) mooi ingepakt en naast haar bed gelegd. De volgende ochtend (want ze heeft de hele nacht goed doorgeslapen) was ze helemaal blij. Sindsdien gaat het supergoed. Op de momenten dat ze wat moe en hangerig is, vraagt ze erom en zegt soms dat de spenenfee haar speentjes terug moet brengen. Dan knuffelen we wat en dan is het ok. Slapen gaat prima, dan vraagt ze er niet eens om! Ik had niet gedacht dat het zo makkelijk zou zijn. Ik ben wel heel erg blij dat ik gewoon heb gewacht tot zij het zelf wilde. Mijn idee was ook altijd, voordat ze 18 is, is ze van de speen af. En iedereen die er commentaar op had, dat ging het ene oor in, het andere oor uit.

  Gewoon doen zoals het voor jou/jullie goed voelt!

 3. Herkenbaar! Wij hebben bij de 2e aan Lise duidelijk gemaakt dat haar broertje nu de speen mag gebruiken omdat deze ook voor babytjes is gemaakt. Omdat ook haar bed en slaapkamer is doorgeschoven vond ze dit wel prima. Succes daar;)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge