Opvoeden het eerste jaar vs het tweede jaar

Natuurlijk zit er veel verschil in het eerste en tweede jaar van je kindje, qua ontwikkeling maar ook qua opvoeden. Maar ook word je wat zelfverzekerder in het moeder zijn. Ineens gaan allerlei adviezen over boord en kies je voor je eigen gevoel. Mijn eerste jaar als moeder vs het tweede jaar. 

Drinken en eten.

 Braaf borstvoeding en niks anders. Vooral geen suiker of zo min mogelijk. Zo begon ik aan het eerst jaar, ruim 9 maanden borstvoeding en vanaf een half jaar eigenlijk pas echt andere dingen naast de borstvoeding. Al snel kwamen er frietjes en ranja bij. Ijsjes en hoppaa!! Taart, saus bij de friet en nu vergeten we ook wel eens groente op aan avondje met friet en snacks of pizza. Het eerste slokje cola hebben we al gehad en mevrouw vind koffie ook erg lekker.

 Ritme en regelmaat. 

Hoewel dat bij ons in het eerste jaar wat minder van toepassing was omdat we gewoon in Emily haar flow mee gingen. Op verzoek voeden en dat soort dingen, zijn we nu toch wat meer van de regelmaat. Op tijd uit bed, op tijd eten en ook op tijd weer naar bed. Ja soms zit daar wel een uitschieter in, in het weekend. Maar dat geld voor ons als volwassenen ook toch?

 Slapeloze nachten. 

Boy oh boy, wat hebben wij hier mee te stellen gehad zeg. Niet te doen gewoon. Wallen hadden we gewoon standaard. Nu gaat het gelukkig sinds Emily een maand of 14 is ineens echt stukken beter en de keren dat ze wakker word is het echt alleen maar om haar speen terug te geven of als ze naar gedroomd heeft. Acceptabel. Slapeloze nachten nu, geen. Terwijl dat voorheen iedere nacht zo’n beetje was. Ik ben blij en uitgerust kan ik je zeggen.

 Opvoeden. 

Ik vind het nu langzaam aan echt opvoeden worden, het eerste jaar valt dat allemaal nog reuze mee, maar nu. Ineens moet je echt Nee zeggen, consequent zijn en voet bij stuk houden. Soms echt wel lastig maar hier werkt afleiding het beste. Mopperen en huilen en boos, parkeren en over wat anders beginnen. Emily heeft ondertussen echt een eigen wil en doet alles gewoon na. Echt opletten met wat je zegt, want die papegaai hoort alles 😉  

Die opvoeding dus, die kan overboord, haha. Op naar het derde jaar! Wat vliegt de tijd. Wat vond jij het grootste verschil?


5 reacties

  1. Leuk artikel! Wij zitten nog in het 1e jaar en het is leuk om eens het contrast te lezen van iemand die wat verder is. Heel fijn dat de slapeloze nachten zo goed als voorbij zijn. Hier een baby die de laatste tijd bijna elke keer wakker wordt na een halfuur slapen (avondslaap). Redelijk frustrerend want telkens de vraag: laten huilen of troosten.

  2. Het grootste verschil vind ik dat het eerste jaar niet snel genoeg kon gaan. Wanneer gaat hij nu rollen, wanneer komen de eerste stapjes, woordjes etc.

    Het tweede jaar dacht ik steeds wat gaat het toch snel, wat word je toch groot! Waar is mijn baby gebleven!? Stond er veel meer bij stil hoe snel alles gaat.

    Terwijl ik na m’n zwangerschap en kraamtijd echt niemand meer kon horen zeggen: “geniet ervan, het gaat zo snel”, zeg ik het nu zelf ook, hahaha

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge