Hoe weet je of je gezin compleet is? Komt er nog een derde vanderDonkje?

Nu Kate bijna 1 wordt komt soms wel eens de twijfel. Bij Emily wist ik direct al zeker dat ik nog een kindje wilde. Vroeger bestond mijn beeld van het ideale gezin uit 3 kinderen, maar nu we gezegend zijn met twee meiden is dat ook al erg mooi toch?

Rationeel of gevoel?

De keus voor een tweede kindje maakte wij echt op gevoel. Er was nog veel ruimte in ons hart, huis, aan tafel en in de auto. We wisten dat de weg naar een tweede kindje voor ons sowieso pittig ging zijn omdat we dit met het medische traject moesten realiseren. Ons gezin was met een kindje voor ons nog niet compleet.

Maar nu, na een pittige zwangerschap, een huilbaby, en een depressie moeten we dan nog wel over een derde nadenken. In dat geval, zullen we voor een andere auto moet gaan kijken (en dan meer segment busje i.p.v dikke station of hatchback) de zolder moeten verbouwen en waar laat je de rest van zooi? Is het niet lekker om straks na een jaar of 6 helemaal uit de luiers te zijn?

De zwangerschap opzich is al een flinke hobbel.

Het zwanger worden moet dus sowieso via I.V.F. Willen we dat? Weer maanden achtereen heen en weer naar het ziekenhuis, voor prikken, onderzoeken en onzekerheid? Wie zegt dat het lukt? En wat als ik wel zwanger ben, dan begin de ellende (waarschijnlijk) pas echt.

Iets wat ik zeker weet is dat ie sowieso last van mijn bekken ga krijgen. Is dat het waard, weer niks te kunnen, niet te kunnen lopen en niks te kunnen ondernemen? Een hele zwangerschap met pijn. Tel daar een zwangerschap lang maagzuur bij op. Ziet er niet echt rooskleurig uit wel?

Waar ik extra bang voor ben is de cholestase. Wat als (en die kans is groot als je het al eens eerder gehad hebt) ik dat weer krijg. De jeuk, die verschrikkelijk jeuk overal en de onzekerheid en de angst die er bij hoort. Daar ga je niet bepaald beter van slapen. En dan dus weer een hele medische afhandeling van de bevalling met inleiding.

Wat ik wel heel erg zal missen als het nooit meer gebeurd.

Het mooie van zwanger zijn, zo’n buik met een levend klein mensje erin. De schopjes en dat je ze echt nog even helemaal voor jezelf hebt. De jurkjes die je sowieso fantastisch staan omdat je buik er zo lekker in uit komt.

Het volle decolleté en haardos die ook met de hormonen gepaard gaan zijn zeker een plus, haha. Nu na baby twee en de borstvoeding is het toch niet helemaal meer wat het geweest is.

Uitkijken naar een kindje, een naam verzinnen, een kamertje maken. Een kaartje voor de geboorte en fantaseren over het feit dat er een nieuw gezinslid bij komt.

De bevalling. Ik heb het beide keren als meevaller ervaren. Een bevalling is zo onwijs heftig maar ook het mooiste wat ik ooit heb mee gemaakt. Zeker toen ik bij Kate haar zelf aan mocht pakken en bij me neer kon leggen. Als ik daar aan terug denk, krijg ik toch tranen in mijn ogen.

Borstvoeding. Iets waarvan ik kan zeggen dat ik er goed in ben. Met ruim 1.5 jaar bij elkaar opgeteld op de teller ben ik super trots dat je zo’n kleintje op jou krachten door kunt laten groeien. De magie van zo’n newborn aanleggen kan ik niet omschrijven.

En tot slot, de kraamtijd. Die eerste week met baby, helemaal in je eigen bubbel. Waarin je wereld niet groter is dan je slaapkamer met je gezin. Herstellen, vloeien, stolsels en stuwing hebben we het even niet over voor het gemak. Gewoon even jij en je newborn en dan pas de rest van de wereld.

Plussen en minnen

Weegt het tegen elkaar op? Ik weet het niet, vooralsnog durf ik geen uitspraak te doen of we ons nog bedenken. Komt er ooit een derde? Ik weet het echt niet. Als het aan Paul ligt, laat hij er een knoop in leggen en is het klaar. Hoewel een labrador pup natuurlijk ook mega schattig is, heb je daar iets minder slapeloze nachten van en kun je die ook gewoon thuis laten als je een dagje op pad gaat.

Hoe wist jij dat je gezin compleet was?

Nu Kate bijna 1 wordt denk ik er wel eens over na, zijn we compleet of dromen we toch van nog een derde kindje?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge