Mijn kind krijgt buisjes, en nu?

Kate heeft de afgelopen maanden een aantal keer oorontsteking gehad en daardoor hebben we samen met de KNO arts besloten dat zij buisjes krijgt. Ik sta helemaal achter die beslissing, maar ik vind het wel erg spannend. Voor hen een routine dingetje voor ons is het toch je kind wat geopereerd word.

Oorontstekingen

Kate slaapt sinds haar geboorte als ze slaapt, veel beter dan haar zus ooit gedaan heeft. Echter heeft zo door haar maag en haar oren met enige regelmaat een plaaggeest bij zich die haar uit haar slaap houd. Heel sneu en huilend word ze wakker. Je hoort dat zij pijn heeft en trekt aan haar oortjes. Met enige regelmaat zit ze te schudden met haar hoofd en hou zij haar hoofd schuin. Koorts heeft ze echter niet, laat je daar niet door misleiden.

Pas als ze er al ruim een week tot anderhalf last van heeft krijgt ze ook nog koorts en is ze echt een ziek klein meisje. En flink ziek, ze wil niet eten, moet soms ook spugen, een hangend klein aapje wat eigenlijk alleen maar bij je wil zijn. Met neusspray en zetpillen rommelen we wat aan tot we weer bij de huisarts of huisartsen post staan voor wederom een antibiotica kuur.

Onder controle bij de KNO arts

Sinds november is ze onder controle bij de KNO arts, na haar ziekenhuisopname houden ze haar goed in de gaten. Zowel de kinderarts, als via het consultatie bureau, de huisarts en dus ook de KNO arts. Bij de laatste controle kwamen de buisjes ter sprake, hoe wij daar tegen over stonden. Op dat moment zaten we echt in een stijgende lijn met Kate waardoor we besloten het toen niet te doen. Na haar verjaardag werd ze toch weer geplaagd door haar oren en konden we eigenlijk direct terecht.

Narcose, operatie

Heel eerlijk, ik zie er onwijs tegen op. Ik vind het echt heel erg spannend en eng. Ze gaan mijn baby onder narcose brengen en haar opereren. En ja, ik weet dat het een kleine ingreep is die zij honderden, zo niet duizenden keren per jaar uit voeren. Maar voor mij is het de eerste keer. Ik weet nog niet of ik degen ben die met haar mee naar binnen gaat.

Gelukkig gaat Paul met me mee en kunnen we samen voor Kate zorgen zodra zij terug komt van de operatie. Ik hoop dat ze voorspoedig hersteld en dat ze snel weer fit is. En geen oorontsteking meer krijgt.

  • Als de buisjes geplaatst worden gaat een kindje onder algehele narcose. Dat gaat dmv een kapje en dan vallen ze in diepe slaap. Daarna wordt je als ouder naar buiten begeleid en gaan zij aan de slag.
  • Vaak word er een tube geplaatst voor de ademhaling en is er geen infuusje nodig.
  • Er word een kleine incisie gemaakt in het trommelvlies en het slijm word uit het oor gezogen. Daarna word het buisje (2mm) geplaatst om het open te houden.
  • De eerste weken mag je kind niet met de oren onder water omdat de buisjes nog vast moeten groeien. Na 6 weken mogen we op controle bij de KNO arts en zijn we als het goed is klaar.

Ik vond het idee wel heftig, maar het viel me achteraf alles mee. Kate was wat onrustig en in de war toen zij uit narcose kwam. Na wat gegeten en gedronken te hebben heeft ze in de auto geslapen en was ze thuis alsof er niks aan de hand was. Klimmen, gillen, kletsen en eten. Ze heeft een paar dagen wat meer geslapen, maar verder niks noemenswaardigs.

Nu slaapt ze overdag ook al weer een stuk beter en maakt ze meer geluidjes als wat ze van te voren deed. Ze kletst en klimt alsof er niks gebeurd is en ontwikkelt zich gewoon waar ze gebleven was. Ik hoop dat we er nu van af zijn en Kate geen last meer krijgt van haar oren.

https://www.bernhoven.nl/Buisjes_in_de_oren_(bij_kinderen)

Een reactie

  1. Lieve Mathiske het zou me niets verbazen als ze s,middags alweer speelt en er niets meer van weet.Ze zal zich veel beter gaan voelen want steeds oorpijn is ook heel erg.Veel sterkte

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge