Konijn als huisdier voor een peuter?!

Is een konijn een geschikt huisdier voor een peuter? Waar moet je aan denken en hoe gaan wij hier mee om?

Disclaimer vooraf: een huisdier kies je niet voor even, maar voor een heel leven. Het is geen speelgoed en wij dragen natuurlijk de verantwoordelijkheid en leggen dat niet bij een peuter. Zij mag ze knuffelen, voeren en aaien onder toezicht.

Een huisdier

Zolang als ik me kan herinneren hebben we bij mijn ouders (bijna) altijd een hond gehad en zo kreeg ik toen ik een jaar of 2 was een ‘eigen’ konijn. Anna heette zij, het beestje werd stokoud (9 jaar) en ik was er erg aan gehecht. Daarna volgde nog andere konijnen en cavia’s. Op het hoogtepunt hadden we bij mijn ouders 6 cavia’s en 2 konijn geloof ik. We leek wel een opvang voor dumpkonijnen, haha.

Toen ik de eerste keer uit huis ging kocht een nieuw konijn, Stitch. Dat liep niet zoals gepland, dus moest ik weer met konijn en al bij mijn ouders in trekken. Stitch verhuisde mee toen ik met Paul ging samenwonen. Ze kreeg een mooi groot buitenhok en heeft hier een goed leven gehad tot ze tussen kerst en oud en nieuw met een mooie leeftijd van bijna 8 dood ging. Ik had het er even moeilijk mee en we besloten dat Emily nieuwe konijnen mocht uitzoeken als het mooi weer werd.

Nieuwe konijnen

In januari werd ik via via benaderd of wij niet twee konijnen wilde over nemen. De oude eigenaresse had er te weinig tijd voor en vond dat zielig voor ze. Of wij ze wilde hebben. Ik had alle verkoop skills al bedacht om Paul over te kunnen halen, dat was (gelukkig) niet nodig en hij was ook gelijk enthousiast. Op een zondag middag werden de konijnen gebracht en geïnstaleerd. Emily wilde ze meteen aaien en knuffelen. Ook werden er nieuwe namen bedacht; Olaf en Elsa. Ze hebben een dagje nodig gehad om te wennen en we hebben ze maar kort even geaaid. Ze hebben bij ons een mooi groot hok met een buiten ren zodat ze met z’n tweeën genoeg plek hebben. Met enige regelmaat halen we er een of allebei naar binnen om te aaien en te knuffelen.

Omdat ze geen baby konijntjes meer zijn, zijn ze al tam. Ze zijn honden gewend, katten en kindjes. Emily kan ze goed aaien en op schoot hebben. Maar zelfs van Kate zijn ze niet bang. Ze hebben het hier hartstikke naar hun zin.

Waar moet je aan denken als je een konijn aanschaft?

  • Een konijn wordt al gauw een jaar of 6 tot 12, wil je zo lang die verantwoordelijkheid aangaan?
  • Waar ga je het konijn laten? buiten, binnen? wat voor hok of mag hij/zij los lopen? Kan dat op een veilige manier, denk hierbij aan kabels e.d.
  • Ze hebben aandacht nodig, maar ook gezelschap. Een konijn in zijn eentje word eenzaam en alleen. Dat is natuurlijk hartstikke zielig. Een cavia is ook een goed maatje voor een konijn. Wij hebben een gecastreerd mannetje en een vrouwtje.
  • Opvoeding, het kost tijd om je konijn aan je te laten wennen. Hier zul je ook echt wat tijd in moeten investeren door met regelmaat je konijn aan te halen en te aaien.
  • Verzorging. Ze moeten natuurlijk eten hebben, maar ook stro en hooi. Je kunt er voor kiezen je konijn in te laten enten elk jaar, dat brengt ook kosten met zich mee
  • Bedenk wat voor ras er bij jou situatie past. Ga je voor een dwerg konijntje of voor een Vlaamse reus. Een teddy (met lange haren, die je dus moet kammen) of toch liever een kortharige soort.
  • Leer je kindje dat het om een dier gaat en geen speelgoed. Het heeft verzorging nodig, maar je moet ook voorzichtig mee om gaan. Zorg dat je er bij blijft zodat er geen gekke dingen kunnen gebeuren.

Een reactie

  1. Cavia als maatje is doorgaans géén goed plan. Ze hebben andere lichaamstaal dan konijnen en dit zorgt vaak voor problemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge