Wat heeft mij echt geholpen met mijn depressie

Na mijn vorige blog waarin ik deel hoe ik mijn depressie herkende wil ik ook graag vertellen wat mij goed deed. Waar ik wat aan had en waardoor ik weer een beetje hoop kreeg. Hoop dat het goed zou komen en ik misschien wel weer mijzelf zou worden.

Tijd

Tijd heelt alle wonden. Dat is niet voor niks een gezegde. Als je zo gekreukeld bent heeft het tijd nodig om alle puzzel stukjes weer op de juiste plek te krijgen. Natuurlijk heb je daar hulp van buitenaf voor nodig, maar ook tijd. Rust. Even helemaal niks. Gewoon even zijn, nu en hier.

Tijd en rust, even helemaal niks, even terug naar af en vanaf 0 weer opbouwen. Het was erg fijn dat er vanaf mijn werk goed werkt meegedacht en ik daarin ook ‘met rust’ werd gelaten. De kinderen op de opvang, zodat je echt even alleen aan jezelf hoeft te denken.

Ritme

Het is belangrijk om een ritme of structuur in je dag aan te brengen. Zo blijf je een beetje bezig en moet je gewoon af en toe verplicht de deur uit. Ik vond het lastig als ik de meiden weg moest brengen, maar ook fijn dat ik opgestaan was. Daarna kon ik rustig douchen en aankleden. En wat gaan doen, als was het maar een rondje met de hond of netflixen

Sporten

Dit heeft mij denk ik het meest geholpen. Ik vind sporten erg fijn en word er blij van. Doordat ik thuis was, had ik momenten dat ik alleen was en kon ik naar de sportschool voor een lesje Yoga. Ook het hardlopen daagde mij uit en werkte top om steeds mezelf te verbeteren en doelen te stellen. Als ik weer een lesje had volbracht, kon ik ook wel echt trots zijn op mezelf.

Een kleine uitdaging, maar als het die keer niet lukte was het ook prima. Dat zelfde gold voor de yoga, in een laag tempo aan jezelf denken en op een gestuurde ademhaling kracht opbouwen.

Hulp

Ik heb het niet alleen gedaan, zeker niet. We kregen van alle kanten hulp. Via de huisarts, de praktijk ondersteunende psycholoog van de huisarts, daarna mijn eigen psycholoog, de kinderarts, bureau Maks, medicatie. En zelfs de kinderarts waar we naar geswitcht zijn na heel het Kate gedoe op het consultatie bureau belde of mailde ons hoe het ging. Heel erg fijn, dat was ook wel nodig maar fijn. Vooral als je daardoor het idee hebt dat je niet alles alleen hoeft te doen en te dragen scheelt dat een hoop.

Langzaam aan werd de grootst hulp afgebouwd en kregen we zelf weer het vertrouwen het te kunnen. De hulp die we kregen heeft ons goed gedaan, hoewel ik het echt wel moeilijk vond dat we dit nodig hadden en we op dat moment niet zonder konden. Het was zo fijn om te kunnen overleggen met iemand van buitenaf en je onzekerheden uit te spreken en er samen sterker uit te komen. Paul en ik zijn samen zo sterk mogelijk gebleven, vooral hij, om er samen uit te komen. Voor je het weet heb je er ook nog een scheiding bij die je moet regelen.

En nu?

Ik ben onder begeleiding van een bedrijfsarts weer aan het werk gegaan, langzaam opgebouwd zit ik nu op zo’n 24u per week. Ik vind het weer leuk om me mooi aan te kleden, mijn make-up te doen en mijn haren. Niet altijd iedere dag, maar het gaat stapje voor stapje steeds beter en ben ik weer meer mijzelf

Liefs Mathiske, Bedankt voor het lezen

2 reacties

  1. Dikke knuffel van een trouwe lezer van je blog. Mocht je behoefte hebben om ervaringen te delen, mail me gerust, weet hoe fucked up het is om een depressie doorgemaakt te hebben.

    Liefs

  2. wat fijn dat je zoveel hulp hebt gehad en het ook hebt genomen.En hopelijk komt er nu rust in je hoofd.
    Dat is het belangrijkste .

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge